Zonnecollectoren zijn een onderbelichte optie als groene vervanger van aardgas. In Breda maakt TransitionHERO een plan om een bedrijventerrein ermee van warmte te voorzien.
Elektriciteit vergroenen, dat doen we met wind, waterkracht en natuurlijk de zon. Voor de vergroening van warmte zijn waterstof, een warmtenet en warmtepompen bekende opties. De zon wordt nog vaak over het hoofd gezien. Terwijl zonnecollectoren, nu al, een rendabel alternatief voor aardgasverwarming kunnen zijn.
Hoe werkt een zonnecollector
Zonnecollectoren worden op het dak geplaats, net als een zonnepaneel. Daar wordt de energie niet omgezet in stroom, zoals bij een zonnepaneel, maar in warmte. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel, waar een speciaal soort antivriesvloeistof doorheen loopt. Collectoren verwarmen dit op tot maximaal 90 graden. De vloeistof loopt naar een boiler met leidingwater die met een warmtewisselaar wordt opgewarmd.
Opslagproblemen van de baan
Zonnecollectoren hebben een enorme potentie. Ze zijn superefficiënt: er gaat 4x minder energie verloren bij de energieomzetting dan bij zonnepanelen. Het probleem van zonnecollectoren was lange tijd het gebrek aan de capaciteit van warmteopslag, waardoor het overschot aan zomerse warmte niet kon worden benut in de koude wintermaanden. De oplossing is gevonden in grote, ondergrondse waterbassins. Hierin kan warmte voor langere tijd worden opgeslagen en weer geoogst als dit nodig is, en is grootschalig gebruik van zonnecollectoren rendabel geworden voor de industrie. En kan zelfs in Nederland de zon als duurzame warmtebron dienen.
Pilot met bassins in Breda
Voor de gemeente Breda werkt TransitionHERO momenteel een busisnesscase uit om een bedrijventerrein te verwarmen met zonnecollectoren. Hiervoor moeten waterbassins worden gebruikt van 20 bij 20 meter en 6 meter diep. Het project zit in de pilotfase waaraan 5-10 bedrijven meedoen. Het plan is om uiteindelijk alle 280 bedrijven op het terrein het hele jaar rond met de zon te verwarmen.
Benieuwd naar deze en andere mogelijkheden op het gebied van aardgasvrij wonen en werken? Neem dan gerust contact op met ons.