Benieuwd hoe is het om bij TransitionHERO te werken? Lees dan ons interview met Adam, die onze eerste werknemer was!
Nadat Petra en Stef in april 2019 TransitionHERO hadden opgericht, kwam Adam als eerste het team versterken. Voor hem was het perfecte timing was om zich bij TransitionHERO aan te sluiten. Adam was namelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging toen hij Stef en Petra ontmoette: “Het lot bracht ons samen!” Zijn motivatie om zich aan te sluiten hield nauw verband met zijn eerdere baan als ingenieur, waar hij veel plezier in had. Hij ging echter op zoek toen hij zich realiseerde dat hij op deze voet niet door kon gaan: “Ik geef om duurzaamheid, ik kan mijn leven niet doorbrengen zonder te werken aan duurzaamheid… want wie gaat het anders doen?” Daarom besloot hij zijn talent als ingenieur in te zetten voor duurzaamheid.
“Ik geef om duurzaamheid, ik kan mijn leven niet doorbrengen zonder te werken aan duurzaamheid… want wie gaat het anders doen?”
Omdat hij de eerste was die zich bij de startup aansloot, was er een aspect van onzekerheid: “Je neemt best een risico, je komt terecht bij een nieuw bedrijf met twee medeoprichters. Er is nog geen bewijs van wat ze doen en er is geen stabiliteit op lange termijn.” Petra en Stef hadden echter vanaf het begin zijn vertrouwen: “Het zijn twee van de meest competente mensen die ik ooit heb ontmoet… het is fijn om ze als voorbeeld te hebben, om na te streven.” Hij legt uit dat hij geïnspireerd is door hun managementstijl, omdat “ze competent zijn, overal antwoorden op hebben, maar toch van ons willen horen en ervoor willen zorgen dat onze stemmen worden gehoord, overwogen en meegenomen”. Hij legt uit dat ze vanaf het begin al zoveel mogelijk aandacht besteedden aan hun medewerkers, wat consistent is gebleven in het snel veranderende karakter van TransitionHERO.
Doordat hij als eerste bij het team kwam, heeft hij de teamdynamiek door de jaren heen zien veranderen. Hij herinnert zich: “in het begin waren we met zo weinig mensen dat elke keer als er iemand bijkwam, de hele dynamiek veranderde”. Stef en Petra hadden echter als doel om de cultuur en teamdynamiek te behouden. Dit hielden ze altijd voor ogen bij het aannemen van nieuwe collega’s: “Of iemand goed in het team past staat altijd bovenaan de lijst met vereisten.” In eerste instantie was deze kieskeurigheid frustrerend, vooral wanneer de werkdruk hoog was. Maar het loonde zich, legt Adam uit: ‘Ik waardeer het nu enorm, want iedereen heeft een goede klik met elkaar.’ Hij legt uit dat omdat het team groter is, “de cultuur nu zodanig gestabiliseerd is, dat als er iemand bijkomt, de balans niet verstoord wordt. De nieuwe werknemer wordt blootgesteld aan een soort teamspirit die door iedereen in het team wordt gedeeld.”
Maar wat is dan de teamspirit van TransitionHERO? Adam omschrijft het als: “Ons hart klopt voor duurzaamheid, ik denk dat dat echt het belangrijkste is. Al onze projecten draaien om circulaire materialen of hernieuwbare energie, dus duurzaamheid is de kern van wat we doen.” Daarnaast benadrukt hij dat “plezier ook voorop staat, wat ons echt onderscheidt”. Hij legt uit dat het team de klant nauw betrekt bij het proces, veel incheckmomenten neemt en ernaar streeft om zoveel mogelijk plezier te hebben met klanten. Alle teamleden delen deze waarden en “iedereen die aan het team wordt toegevoegd, heeft veel talent,… iedereen heeft unieke vaardigheden en is erg goed in wat ze doen. We vullen elkaar allemaal op een goede manier aan”. De combinatie van motivatie voor duurzaamheid, het vooropstellen van plezier en relaties en competente mensen creëert een werkomgeving waarin Adam zich thuis voelt.
Een van zijn grootste prestaties tot nu toe is voortgekomen uit een behoefte aan innovatie: een softwareproduct genaamd Bubbles. Hij legt uit dat de software “in wezen het hele ontwerpproces stroomlijnt, van engineering tot en met de business case, binnen één tool.” Het product is gebaseerd op een idee van Stef en Petra: software die snel technische resultaten kan opleveren in de conceptuele fase van een project. Het berekent efficiënt alle kostendrijvers (bijvoorbeeld CAPEX, OPEX), die worden gebruikt om de business case te bepalen. Dit maakt een snelle vergelijking mogelijk van verschillende conceptuele ontwerpen en de bijbehorende kosten en business cases. Door repetitieve taken te automatiseren, blijft er meer tijd over om verschillende ontwerpen te verkennen die werkbaar zijn voor de klant. Adam legt uit dat hij meteen de noodzaak van dit product begreep: “Ik heb het volledig omarmd en ik ben een groot fan van het idee ‘droom groot en maak het waar.’” Hij vertelt: “We hebben er de afgelopen vijf jaar veel tijd en energie in gestoken. We gebruiken het voor veel projecten en het we hebben goede resultaten bereikt voor onze klanten. Het is echt gaaf om voor een bedrijf te werken dat tijd beschikbaar maakt voor de ontwikkeling ervan!”
Benieuwd naar Bubbels? Neem hier contact met ons op.